Reserva la teva taula

bacalao 6

El bacallà, una història mil·lenaria

agost 24th, 2012

El nostre ingredient estrella, el bacallà, no és un producte qualsevol. Els seus orígens es remunten milers d’anys enrere, quan els víkings van començar a colonitzar i viatjar a terres gèlides com Groenlandia o en les seves expedicions a Amèrica o Canada.
Com podien els víkings fer viatges tant llargs sense morir de gana? Doncs bé, si aquests homes podien viatjar a costes llunyanes i ermes era perquè havien aprés a conservar el bacallà. Primer de tot l’assecaven a l’aire gèlid fins que es tornava sec i dur com la fusta, d’aquesta manera es conservava comestible durant molt de temps.

A diferencia dels víkings els bascos que eren autèntics comerciants de peix del nort de la península, tenien sal que utilitzaven per conservar el peix sense la necessitat d’haver-lo d’assecar i també era comestible durant més temps. D’aquesta manera podien emprendre viatges més llargs que els nòrdics. A més, tenia un altre avantatge, com més durador era un producte, més fàcil resultava comerciar amb ell, així doncs vora l’any 1000 els bascos havien convertit el mercat del bacallà en un mercat internacional.

Va ser gràcies al poble basc que el bacallà s’ha convertit en un ingredient típic de la cuina de la península ibèrica. Es pot preparar i cuinar amb una infinitat de receptes, però la nostra especialitat de bacallà al forn amb tomàquet i patates casolanes, és única! Estem segurs que els víkings no s’hi podrien haver resistit!