Reserva la teva taula

crema catalana

Postres amb denominació d’origen

agost 30th, 2012

La crema catalana es un dels postres més coneguts de la cuina catalana. Com bé debeu saber la majoria de vosaltres, consisteix en una crema amb base de clara d’ou que es sol cobrir amb una capa de sucre caramelitzat que aporta un contrast cruixent.

Es un postre molt popular i es troba dins la carta de postres de la majoria de restaurants i fondes del territori. El seus origens es remonten a l’edat medieval, època en la que es documenta per primera vegada. És doncs, considerada un dels postres més antics d’Europa.

Des de llavors la recepta no ha tingut gaires variacions o canvis, es fa amb clara d’ou, sucre, farina de blat, o farina de blat de moro y llet. També s’hi afegeix canyella, pell de llimona i fins i tot de taronja per donar un toc àcid i diferent. Normalment quan es serveix, es molt habitual que es presenti amb una petita cassola de fang molt característica d’aquest postre.

Aquesta crema, a part de servir-se com un postre, s’utilitza per emplenar ensaïmades, coques, tortells, xuixos, i tot tipu de pastes dolces.

Els ingredients que es necessiten per la seva elaboració són:

 • 1 litre de llet
 • 4 clares d’ou
 • 2 cullarades de farina
 • canyella
 • pell de llimona
 • 200 grams de sucre
 • Primer de tot es calenta la llet amb la canyella i la pell de llimona rallada. Es baten les clares d’ou amb el sucre i la farina. Seguidament s’evoca la llet sobre els ous ja batuts i es torna a batre. Es posa toda la mescla al foc sense que bulli fins que s’espesseixi.
  Després, es reparteix tota la massa en cassoletes de fang i es deixa refredar. Un cop fred, es posa una capa de sucre i es crema amb una pala que s’ha calentat previament al foc.

  Ja has provat la que fem nosaltres? És bonissíma!