Reserva la teva taula

Colors of Wine

De cata

octubre 3rd, 2012

El vi és un dels productes més importants i reconeguts del nostre país. En els últims anys s’ha vist incrementat l’interès per aprendre a catar un vi, provar aquest tipus d’experiència. No obstant, no és fàcil formar-se com a catador. A les cates no només s’utilitza el paladar per a degustar, sinó l’olfacte i la vista. Tots els sentits han d’estar desperts i atents per a captar cada detall i estimul.

Per poder dur a terme aquest exercici, els experts aconsellen estar relaxat, evitar el menjar durant la cata, no usar perfum i molt menys fumar i utilitzar sempre una copa transparent.

Primer s’inicia la cata amb l’anàlisi visual. El color és el primer que detecta el catador. Seguidament s’examina si és transparent, cristal·lí i sense flocs surant. També s’analitza el seu color i l’efervescència. Finalment, la fluïdesa i la llàgrima, que consisteix a voltejar la copa perquè el líquid recobreixi totes les seves parets perquè el vi formi llàgrimes. Si la llàgrima no té una forma definida serà un vi amb poca quantitat d’alcohol, si passa el contrari, serà gras i de bon pas de boca.

La següent fase és l’anàlisi olfatiu. L’olfacte és un dels sentits més potents que posseïm però al mateix temps un dels menys desenvolupats. Existeixen una multitud de substàncies aromàticas en el vi (més de 600) que s’agrupen en un llarg llistat de famílies com els balsàmics, animals, olors vegetals, fruiters… Els passos que s’han de seguir per a iniciar aquest punt de la cata són dues. Primer olorarem el vi amb la copa en repòs acostant progressivament el nas. Així es percebran les aromes més volàtils i s’obtindrà una primera impressió. Seguidament, s’agitarà la copa i sorgiran noves aromes que són menys volàtils i més intensos.

Finalment, es realitzarà l’examen gustatiu. Són tres fases que s’han de fer, primer l’atac que és la sensació inicial que es percep durant els 2-3 primers segons. Després el pas de boca que seran els sabors que se sentiran després de la primera fase. I el tercer pas, el final de boca que serà el sabor i l’aroma que durarà més o menys temps després d’haver empassat o escopit el vi.

El més important és deixar seduir-se pel vi, sentir-lo i descobrir cadascuna de les seves intensitats.

A la nostra carta de vins podreu trobar un gran llistat de vins amb denomiació d’origen i d’una gran qualitat. Així podreu acompanyar el vostre àpat amb un bon vi, negre, rosat o blanc.

VEURE CARTA DE VINS