Reserva la teva taula

panellets

Els panelletes

octubre 31st, 2012

Aquests dies són els protagonistes dels sobretaules i ens acompanyaran durant uns quants dies més, els panellets tornen cada any i endolceixen el nostre paladar. Per la cara que fan sembla que la seva elaboració sigui molt complicada però si ens ho agafem amb calma i ens agrada la cuina, veurem que és molt fàcil. Avui us volem explicar d’una manera molt senzilla quins són els passos que s’han de seguir per aconseguir uns bons panellets.

Els ingredients que necessitarem variarà segons el tipus de panellet que vulguem fer, però els més típics són els de pinyons, d’ametlles, de coco i els de codony.

Els ingredients principals son:

500 grams de ametlla mòlta
375 grams de sucre
Pell rallada d’una llimona
2 patates
Ou
Maicena
Mantega
Codony
Pinyons
Avellanes
Coco

Primer de tot prepararem la massa dels panallets. Abans que res, posarem a bullir les dues patates amb la pell i un cop bullides esperarem a que es refredin per començar a fer la massa. Per començar hem de barrejar els 500 grams de ametlla mòlta, el sucre amb les patates pelades i la pell de llimona per donar-hi gust, i poder aixi fer la barreja . Per fer-ho d’una manera còmode podem començar a barrejar-ho amb una forquilla i després amb les mans. Quan veiem que té una forma uniforme i no queden grumolls de patata, la massa estarà llesta. Seguidament l’hem de deixar reposar unes quantes hores, com més millor, així estarà més compacte i serà més fàcil a l’hora de fer la forma dels panellets.

Un cop tinguem ja la massa a punt, començarem a fer els panellets. Abans, haurem de preparar una safata pel forn que cobrirem amb una mica de mantega per tal de que els panellets no es quedin enganxats. Per fer els de pinyons i els d’avellanes, el procediment és molt semblant: primer ens mullem les mans i fem la forma rodona del panellet, el rebosem una mica amb la maicena, el passem per l’ou batut i després el cobrim pels pinyons o les avellanes.

Per fer els de coco haurem de barrejar primer de tot la massa amb el coco. Un cop es vegi una massa uniforme haurem de fer la forma desitjada i tornar a rebosar-los amb cacao per sobre.

Per últim els de codony, els quals primer de tot haurem de preparar la massa posant-la sobre el marbre de la cuina com si es tractés d’una massa per fer pizza. A sobre la massa ben estesa posarem el codony. Seguidament cobrirem el codony amb la mateixa massa del panellet fent una forma de caneló de manera que el codony quedi cobert per la massa de panellet. Després tallarem aquest caneló amb talls petits i ja tindrem el panellet amb el codony a l’interior.

Abans de posar-los al forn, els pintem amb un picell i amb l’ou batut, els de pinyons i avellanes ben coberts i els altres només per la part superior. Abans haurem de posar el forn a esclafar a una temperatura ben alta. Un cop estigui tot llest, els col·locarem a dins i els deixarem coent durant uns 10 minuts aproximadament, això sempre depent del forn que utilitzem. Hem de tenir en compte que els panellets d’avellanes i de pinyons han d’estar sempre uns minuts més perquè la cocció és més lenta. I ja els tindrem llestos, però els haurem de deixar refredar durant una estona abans de servir-los a taula.