Reserva la teva taula

Spanish cuisine. Soup with meat of the pot.

Escudella de Nadal

desembre 28th, 2012

Un dels plats estrella que podem trobar aquests dies a totes les taules catalanes, és la escudella de Nadal. La famosa sopa de galets va ser la primera sopa documentada per escrit a tot Europa en el segle XIV per Francesc Eiximenis, que explicava que era un plat diari dels catalans.

L’escudella es pren basicament durant tot l’hivern, i es tracta d’un brou obtingut a partir de la ebullició de tots els ingredients i en el que després s’hi afegeixen fideus i en algunes ocasions arròs rodó. Però ara per les festes de Nadal són molt típics els galets que tenen forma de cargol.

Per preparar una bona escudella necessitarem els següents ingredients:

– 5 litros d’aigua
– ½ gallina
– ½ pollastre
– 1 coll de xai
– 400 grams de cansalada grassa
– 2 galtes de vedella
– 1 botifarra negra
– 2 cues de porc
– 300 grams de cansalada del coll
– 1 brot de pit de xai
– 2 cebes grosses
– 4 pastanagues
– 1 branca d’api
– 2 porros
– 3 patates pelades
– 6 fulles de col
– 100 grams de cigrons
– 120 grams de galets
– Pilota

Per començar a preparar l’escudella posarem en una olla l’aigua freda i evocarem la gallina, les cansalades, la cua de porc, el xai i la vedella. Un cop hagi començat a bullir, és important de tan en tan treure l’espuma que es forma a sobre. Després hi afegirem les verdures, taparem l’olla i deixarem bullir durant una hora i mitja. Després afegirem el pollastre i deixarem bullir mitja hora més.

Per fer la pilota necessitarem:

– 200 grams de carn picada de porc
– 200 grams de carn picada de vedella
– 2 dents d’all
– julivert
– 100 grams de llet
– 80 grams de molla de pa
– 2 ous
– sal
– pebre

Picarem la cansalada i l’amanim amb l’all, la sal, pebre i julivert. Després treballarem la carn amb les mans i ho lliguem amb el pa remullat amb llet i els ous. Després farem les pilotes amb l’ajuda de la farina i llestos. Ara ja la podrem afegir durant mitja hora al brou amb la resta d’ingredients i els cigrons previament estovats.

Un cop estigui tot llest retirem les verdures amb compte perquè no es trenquin i la resta de la carn per poder colar el brou. Només faltarà fer bullir els galets amb el brou durant una estona per preparar la sopa.

Per acabar, podem servir la carn d’olla i les verdures en una safata a la taula per poder afegir alguns ingredients amb la sopa.

Bon profit!