Reserva la teva taula

tortell

El tortell de reis

gener 4th, 2013

Segons la tradició, el tortell té amagades dues sorpreses, una fava seca i una figureta en forma de rei. Aquell que es troba la figureta del rei, es coronat amb la corona que decora el tortell, mentre que el que es troba la fava seca li tocarà pagar el pastís. Aquesta tradició ha anat canviant amb el temps, explica el costumari català (Joan Amades volum I pàg.431) que no tothom podia anar a l’adoració i per tant en el tortell de reis hi posaven una fava seca; qui trobava la fava era nomenat rei, qualificat com el “rei de la fava”, era qui anava a la funció de l’església en representació de la família i adorava el Nadó de Betlem. Durant l’àpat cada vegada que aquest personatge bevia tots els companys de taula s’havien d’aixecar en acció d’acatament i cridar a cor “el rei beu, el rei beu”.

Per a la seva preparació necessitarem els següents ingredients:

Per a la primera part de la massa:
– 10 grams de llevat premsat
– 35 grams de d’aigua
– 75 grams de farina

Per la segona part de la massa:
– 35 grams de sucre
– 20 grams de llard
– 250 grams de farina
– 2 grams de sal
– 1 ou
ratlladura de llimona
– 65 grams d’aigua

Per al massapà:
– 150 grams de pols d’ametlla
– 150 grams de sucre d’aigua

Per la decoració:
Fruites confitades
– 10 grams de sucre esponjat o bolado

Primer de tot començarem per preparar la primera part de la massa. Triturarem en un bol el llevat amb la mà, hi afegim els 35 grams d’aigua i ho batem a mà. Després hi afegim els 75 grams de farina i ho barregem tot fins que sigui una massa homogènia. Deixem que la massa reposi durant uns vint minuts per a que creixi en volum.

Mentrestant, preparem el massapà, mesclem la pols d’ametlla i el sucre. Quan estiguin barrejats hi afegim els 75 grams d’aigua i fem una massa prou tova perquè no es trenqui. A continuació, sobre una superfície enfarinada, hi fem una forma de xurro i hi col·locarem a dins la figureta del rei i la fava seca.

Ara tocarà de nou continuar la segona part de la massa: A la maquina d’amassar hi posarem, primer el sucre, després la sal, el llard (a temperatura ambient), la ratlladura de llimona i l’aigua, perquè es desfacin bé la sal i el sucre. Hi afegim l’ou i la farina. Seguidament ho amassarem i quan la massa quedi ben elàstica ja estarà a punt. Per últim, l’estirem sobre el marbre tot fent un xurro amb l’ajuda d’un corró.

Hi col·locarem el massapà a sobre i ho embolcallem amb la massa de manera que el massapà quedi a l’interior de la massa com un farcit. Per anar acabant, ho deixarem tot reposar de nou, tapant la massa amb un drap.

Per acabar, pintarem la massa amb l’ou, el decorarem amb les fruites confitades i el sucre esponjat. Finalment el posem al forn a 230º durant uns vint minuts. I llestos, ara ja podrem celebrar el dia de Reis!