Reserva la teva taula

03509BAIXES

Mona de Pasqua tradicional

març 21st, 2013

Existeixen mil i una receptes per fer una mona de Pasqua, les més populars són les “sares” i els pastissos de xocolata acompanyats per les figuretes i ous de xocolata. Però avui al nostre blog us portem la recepta per poder preparar la mona de pasqua tradicional que hem trobat al blog d’una noia gironina, Cuina per a llaminers, on penja unes receptes boníssimes.

Actualment a regions de Catalunya, com les terres de l’Ebre, encara es conserva la tradició de fer la mona tradicional a casa. Antigament aquesta mona consistia en una mena de tortell, amb una massa semblant al pa d’ou i estaven farcides per cabell d’àngel i decorades amb ous durs.

Per a la seva el·laboració necessitarem:

Per a la massa mare:

– 170 grams de farina de força
– 90 grams d’aigua
– 10 grams de llevat fresc

Per a la mona:

– 250 grams de farina de força
– 2 ous
– 65 grams de sucre
– 30-40 ml d’aigua
– ratlladura de llimona
– 25 grams d’oli
– cabell d’àngel
– massapà
– xocolata
– 4 ous durs
– ou batut per pintar
– sucre glace

Per començar, prepararem la massa mare, primer de tot haurem d’escalfar l’aigua i un cop quedi tèbia, hi posarem el llevat i ho amassarem fins a que quedi una massa homogènia. Farem una bola que enfarinarem per evitar que s’enganxi, el posarem en un bol i el taparem amb un drap i el deixarem reposar dins del forn fred durant dues hores.

Després de que hagi passat aquesta estona, començarem a fer la massa per la mona, barrejarem en un bol gran la farina, amb els ous batuts, la ratlladura de llimona, el sucre i la massa mare. Poc a poc, ho anirem barrejant tot i anirem evocant la quantitat d’aigua justa per a que quedi una massa lligada, ni molt seca ni molt enganxosa. Un cop estigui llesta, hi evocarem l’oli d’oliva, fins que s’absorbeixi tot.

A continuació en un bol enfarinat deixarem reposar la massa, igual que haurem fet abans amb la massa mare, tapada amb un drap de cuina dins del forn durant dues hores. Passat aquest temps, estirarem la massa damunt una superfície enfarinada amb l’ajuda d’un corró fent una forma de rectangle que sigui més ample d’un extrem. Un cop estigui estirada del tot, aleshores hi col·locarem el cabell d’àngel a l’extrem més estret i ho enrotllarem cap a l’extrem més ample. Després unirem els dos extrems de la massa i se li farà una forma de corona. Damunt de la massa posarem els ous, després es pintarà la massa amb un ou batut i ho deixarem reposar tot durant mitja hora.

I per acabar, es col·loca al forn previament esclafat a 180ºC durant uns 20 o 30 minuts fins que veiem que la massa estigui dorada. Si voleu donar-li el toc final, podeu afegir-hi una mica de sucre glace i algunes plomes de colors que li donaran un toc divertit.