Reserva la teva taula

pa-artesanal

Pa artesanal

abril 5th, 2013

El món artesanal i els productes ecològics de proximitat s’estant posant de moda en els darrers anys gràcies a la consciencia que està prenent la societat sobre la importancia de conèixer l’origen de les coses que mengem i quin ha estat el seu procés d’elaboració per a un consum més responsable.

Sabem que molts de vosaltres heu començat a mirar les etiquetes dels productes que compreu, i per aquesta raó, avui hem decidit escriure una entrada al blog per a que pogueu fer a casa pa artesanal.

Els ingredients que necessitarem són:

10 grams de sal
500 grams de farina
300 grams d’aigua tèbia
10 grams de llevat fresc
50 grams de sèsam o llavor amapola, nous, olives

Començarem barrejant els ingredients dins d’un vol, si volem afegir algun tipus de llavor també serà el moment de afegir-les. Barrejarem amb una espàtula fins que la massa sigui una mica consistent. Tot seguit, sobre el taulell de la cuina anirem passant la massa, que significa amassar-la, fins que quedi ben elàstica i no s’enganxi a les mans.

Un cop tinguem aquesta massa elàstica, la farem en forma de rodona i la col·locarem fins d’un bol, que prèviament haurem enfarinat una mica per a que la massa no s’adhereixi. Taparem el bol amb un drap i ho deixarem reposar durant uns 30 minuts.

A continuació, ens tocarà tallar el pa en petites porcions. Nosaltres us recomanem que feu 8 porcions de 100 grams, més o menys cadascun, i després els hi donarem forma de bola. De nou, tornarem a tapar les porcions durant uns 15 minuts aproximadament amb un drap.

Un cop hagi passat aquests minuts de repòs, els hi farem la forma definitiva, poden ser panets rodons o allargats. Abans de posar-los al forn, han de fermentar, així que els posarem en una safata enfarinada durant una hora, fins que hagin doblat el seu volum.

Mentre, anirem escalfant el forn a 250º de temperatura i dins hi posarem un got petit amb aigua, aquesta aigua ajudarà a crear vapor que farà que la crosta del pa agafi color.

Quan els panets hagin fermentat, farem un tall a la part superior de cada panet amb un ganivet i els col·locarem finalment al forn a una temperatura de 220º. Per acabar, els deixarem coure durant un 20 o 30 minuts fins que veiem que estan torradets. Finalment, abans de servir-los, els deixarem refredar en una reixa o graella on pugui circular l’aire per la part de sota. I llestos! Ja tindrem fet el nostra pa casolà per servir!