Reserva la teva taula

DSCF3913

La ruta de l’exili

maig 9th, 2013

Molts municipis propers a Maçanet de Cabrenys van ser testimonis de l’exili que es va produir durant l’any 1939 per part de moltes persones que es van veure obligades a fugir del país per por de l’avanç de les tropes franquistes.

És difícil dir amb exactitud el número de persones que van marxar del país per trepitjar territori francès, però es conten un número aproximat de 471.000 persones que van abandonar Catalunya després de 1939.

Hi ha molts senders al voltant de la Jonquera que van servir de camins que portaven fins a França. Nosaltres us proposem un que reprodueix el camí que van fer el mateix President Companys, el President de la República Manuel Azaña o el Lehendakari basc José Manuel Aguirre.

El recorregut va des del municipi de la Vajol passa per el monument de l’exili, Can Comaulis, Can Barris, el Coll de Lli, per les Illes a la Catalunya Nord, després pel Coll de Manrella, la Mina Canta i tornem a la Vajol.

Començarem a la Vajol, just a un aparcament municipal del poble, allà trobarem un camí indicat que ens durà al Monument a l’exili, un monument que representa un adult i un infant amb la cama amputada, inspirat en una fotografia autèntica. Després haurem de agafar la carretera GI-050 en direcció Coll de Marella, per més endavant agafar un sender al costat d’un restaurant, que es troba a mà esquerra direcció a Can Barris.

Travessem el bosc i passem per la Font del Cucut, després continuem fins arribar al Coll de Lli. Seguim tot recte, per una pendent descendent, de dificultat baixa-moderada. L’última part del camí és propietat privada i, malgrat que el pas és permès, cal obrir una tanca i seguir el camí. Després, ja serem al nucli de Les Illes.
Travessem el poble i firem a l’esquerra per prendre la carretera que puja al Coll de Manrella, on hi ha el monument a Lluís Companys. A pocs metres del Coll de Manrella prenem un trencall a l’esquerra (senyalitzat), que ens durà de tornada al poble.

Per arribar a la Mina Canta cal travessar el poble, en direcció a Maçanet de Cabrenys, pel camí del cementiri. Abans del trencant de la Mina veurem la casa de Can Barris (on es van amagar nombrosos personatges il·lustres i polítics durant el seu exili). Prenem la pista cap a la Mina, on arribem en pocs minuts. Al costat de la Mina hi ha un pollancre de grans dimensions. Desfem el camí d’anada per tornar al poble.

Aquests itinerari té un total de 13 km, la seva dificultat és molt moderada i té una duració d’unes dues hores i 30 minuts aproximadament. Recordeu que a la Jonquera trobarem el Museu Memorial de l’exili, un espai de memòria que podeu visitar per aprendre una mica més sobre l’exili republicà. Esperem que gaudiu d’aquesta ruta històrica molt arrelada al territori a la seva història.