Reserva la teva taula

aliments-de-temporada-blog

Aliments de temporada

gener 9th, 2014

Comencem any nou explicant quins són els alimentas propis de cada època de l’any. La pagesia que respecta el ritme de la terra té molt clar què és el millor per a cada moment de l’any. Per això els aliments més saludables per a nosaltres i més harmònics amb l’entorn són els propis de cada època de l’any: els aliments de temporada.

Ara som al gener, què podem trobar de temporada? la natura és sàvia i ens ofereix all, all tendre, api, bleda, carxofa, calçot, col, coliflor, espinac, espàrrec, pastanaga, porro i xirivia. A més, encara podem tenir de la collita de la tardor ceba, patata, remolatxa i carabassa. Pel que fa a les fruites és el moment de collir els cítrics, que tenen moments òptims diferents en funció de la varietat. Les pomes són collides de la tardor, però com que es conserven bé és un bon aliment per a l’hivern.

Al febrer i març són els més escassos per omplir el rebost de verdures, aíxi que són mesos ideals per combinar amb llegums, cereals, pastes o fruita seca.

A l’abril amb l’arribada del temps primaveral juntament amb maig i juny, arriben els espàrrecs, els pèsols i les faves, i al maig els primers pebrots i carabassons. La fruita entra amb força al llarg de l’estació amb cireres, nespres, prunes, albercocs i maduixes.

Durant tot el juliol i l’agost el camp ens dóna els tan esperats tomàquets, els cogombres, les mongetes tendres, les albergínies i enciams de tot tipus, a banda d’altres espècies que ja donen fruit des de la primavera. La fruita també es troba en un bon moment i arriba de tots els colors amb els préssecs, les nectarines, les peres d’estiu, els melons i les síndries.

La tardor, fins que arriben els primers freds, continua sent un molt bon moment per als horts, que encara mantenen molta varietat de producte fresc. A més, és quan es cull la patata, el moniato i la carabassa. Cap al mes d’octubre i novembre apareixen les primeres cols i altres verdures que mantindrem durant l’hivern, com el bròquil, el porro o l’api. Pel que fa a la fruita, les figues i el raïm són les dues reines de la tardor, a més de les pomes, les peres, els codonys, la magrana i els caquis.

I vosaltres? Mengeu productes de temporada?