Reserva la teva taula

els-noms-de-casa

Els noms de casa

març 31st, 2014

Maçanet de Cabrenys és un poble molt acollidor amb poc més de 600 habitants, ubicat a la comarca de L’Alt Empordà.
Com a molts altres poblets, aquí hi ha el costum de batejar cada casa amb un nom popular, que va passant de pares a fills.

La partícula “ca” es la contracció del mot “casa” i es contrau quan es troba amb diferents articles com “el, els i en”. Aquí us deixem amb alguns exemples on veureu que la partícula serveix per manifestar la propietat o residència del propietari present o passat:
ca + el = cal: a cal metge
ca + els = cals: anar a cals avis
ca + en = can: can Joanet

Amb aquestes curiositats lèxiques ens feia gràcia explicar-vos la procedència del nom Can Tenli:
Antigament al carrer Dómines 11, ens trovàbem amb l’anomenat Can Tel·lí. Que era la casa del popular paleta especialista en forns i tempanells del segle XIX. Aquesta casa és la que avui coneixem com a Restaurant Can Tenli.
L’any 1977 vem obrir les nostres portes amb un ambient càlid, familiar i cuina casolana, amb el bacallà com a plat estrella, bacallà cuinat a l’estil de l’avia Maria, que més tard ha acabat essent l’ànima del restaurant.
A la nostra Cuina empordanesa, a part de les especialitats de Bacallà, també podreu degustar amanides i torrades amb productes de la terra,civet de senglar, vedella amb bolets, cargolsi altres plats de cuina tradicional de muntanya.
Paseu i deixeu-vos cuidar, bon profit.